Posted on

Als je een auto bezit, dan moet je ook gaan kijken naar autoverzekeringen. Dit hoort er nu eenmaal bij. Misschien lijkt het je onnodig omdat je de auto eerst nog helemaal niet veel gebruikt, maar het is toch verplicht en je hebt eigenlijk niet heel veel keuze. Toch zijn er een aantal opties als het gaat om het verzekeren van je auto en ben je hierin vrij om te kiezen. Maar waar ga je voor, en wat past bij jou?

Verplichte verzekering

Als je een auto bezit, wat voor auto dan ook, dan is het verplicht dat je deze verzekerd. Dit doe je met een WA-verzekering. Dit staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Deze dekt alleen de kosten als het gaat om schade die jij aanbrengt aan andere auto’s. De rest wordt niet gedekt: heb je zelf schade aan jouw auto? Dan moet je hier zelf de kosten voor dekken, tenzij het de schuld is van een ander natuurlijk. Een WA-verzekering is het verplichte minimum, en als je in het bezit bent van een auto dan moet je deze dus hoe dan ook afsluiten. Gebruik je de auto niet veel en ben je dus ook niet van plan om er veel voor te betalen? Dan is dit de beste optie.

WA met beperkt casco

Een andere verzekering is de WA met beperkt casco. Zoals de naam al suggereert is dit een WA-verzekering met extra punten, maar beperkt. Zo wordt het niet vergoedt wanneer je zelf schade aanbrengt aan je eigen auto in een ongeluk, maar dingen als diefstal, brandschade of andere natuurlijke schade of ruitschade worden wel vergoedt. Dat zijn dus een hoop dingen die enorm handig zijn wanneer je een auto hebt. Je weet namelijk nooit wanneer er iets gebeurt en je opeens moet betalen voor het repareren van de schade.

WA met volledig casco (allrisk)

Als je je auto volledig wil verzekeren, dan is een allrisk vergoeding voor jou. Deze vergoedt de voorgenoemde dingen én zorgt ervoor dat de schade die je zelf aan je auto brengt in een ongeluk ook vergoed wordt. Er kan dus bijna niks gebeuren met je auto waar je niet voor verzekerd bent. En dat is ideaal, want het kan maar zo gebeuren dat er iets aan de hand is en dat het je anders veel geld gekost had. Het is de duurste optie van de drie, maar je hebt hier uiteindelijk wel veel baat bij. Wil je bijvoorbeeld een bestelauto verzekeren of een bedrijfsauto verzekeren, of als je gewoon erg zuinig wil zijn op je auto, dan is dit ideaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *