Posted on

Eindelijk is het zover: je hebt je rijbewijs. Nu ben je niet meer afhankelijk van je rijinstructeur. Toch is het best spannend om ineens in je eentje te rijden. Een paar tips voor beginnende bestuurders.

Neem iemand mee

Tijdens je rijles vertelt de instructeur wat je moet doen, wat goed gaat en wat beter kan. Dat was misschien vervelend, maar wel handig. Als je alleen in de auto zit, heb je dat niet meer. Dat kan best wel even wennen zijn! De eerste paar keren kan het daarom fijn zijn om iemand mee te nemen. Denk wel goed na voordat iemand bij je in de auto stapt. Ouders staan bekend om ongevraagd advies te geven. Dit kan alleen maar meer stress opleveren. Neem liever een vriend of vriendin mee die wat meer rijervaring heeft, maar zich niet onnodig bemoeit met je rijstijl.

Rij in een soortgelijke auto

Een rijles auto is vaak een vrij nieuwe auto. Hierdoor zitten er luxe functies op, zoals lampen die automatisch aan gaan en stuurbekrachtiging. Oudere auto’s hebben dit vaak niet, waardoor het lastig kan zijn om controle te krijgen over de auto. Ook rijdt een nieuwere auto vaak een stuk makkelijker dan een oude auto. Schakelen gaat soepeler en de koppeling werkt gemakkelijker. Om meer stress te voorkomen kan je het beste in een soortgelijke auto rijden. Heb je geen beschikking over een nieuwere auto? Leen dan een auto van vrienden of familie.

Goede autoverzekering

Een autoverzekering is in Nederland verplicht. Hierdoor ben je beschermd als iemand anders schade brengt aan jouw auto. Vergeet deze dus niet af te sluiten. Je kan eventueel een uitgebreidere dekking nemen, zoals WA beperkt casco of een allrisk verzekering. Als beginnende bestuurder heb je vaak een premietoeslag of een extra eigen risico. Dit komt omdat jongeren vaker ongelukken veroorzaken. Maar de prijs van een verzekering is ook afhankelijk van het model. Je kan een stuk voordeliger uit zijn als je autoverzekeringen met elkaar vergelijkt, bijvoorbeeld via Diks Verzekeringen.

Raak niet in paniek

De belangrijkste tip is misschien wel om niet in paniek te raken. Is iemand achter je aan het bumperkleven of slaat de motor af? Blijf kalm en bedenk dat iedereen dit overkomt. Mensen zeggen niet voor niets dat je pas écht leert autorijden als je alleen rijdt. Neem wat stress weg door je eerste autoroute goed voor te bereiden. Stippel de route uit, zet de GPS aan en houd je aan het snelheidslimiet. Als beginnende bestuurder wil je boetes vermijden, want er gelden strengere regels en de kans is groot dat je je rijbewijs dan weer moet inleveren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *