Posted on

Helaas is het eeuwige leven nog niet uitgevonden, dus er gaat nog wel eens wat kapot. Zo ook de koplampen van de auto. Door blijven rijden met een kapotte koplamp mag niet en is ook nog eens gevaarlijk. Je bent minder goed zichtbaar voor het overige verkeer, waardoor er ongelukken kunnen ontstaan. Ook kan je een boete krijgen wanneer je gecontroleerd wordt. Het is dus belangrijk om je kapotte koplamp zo snel mogelijk te vervangen.

Welke soort lamp?

Als eerste is het belangrijk om te weten welke soort lamp er in jouw auto moet. Het is zonde als je de verkeerde koopt. Moet je bijvoorbeeld een H7 led koplamp kopen of gaat er een andere soort in jouw auto? Vaak is dit wel op internet te vinden of in het boekje van je auto. Een andere lamp past vaak niet of geeft het verkeerde licht af. Controleer dit dus goed.

Welke plek?

Per auto kan het verschillen waar de kapotte lamp vervangen moet worden. Bij oudere auto’s is het makkelijker om de lamp te vervangen dan bij nieuwere auto’s. Nieuwe auto’s zijn vaak goed beveiligd waardoor je het vaak door een garage moet laten uitvoeren. Vaak moet je eerst allerlei onderdelen demonteren voordat je bij de kapotte lamp kan. Heb je een oudere auto? Kijk dan in het instructieboekje van je auto waar je de lamp kan vervangen.

Nieuwe lamp

Wanneer je de kapotte lamp eruit hebt gehaald, kan de nieuwe lamp erin. Het is verstandig om het glas van de nieuwe lamp niet aan te raken. Dit kan vlekken of aanslag veroorzaken. Hierdoor krijg je een heel ander soort licht. Haal de lamp dus pas uit de verpakking als de kapotte lamp verwijderd is. Op die manier beperk je het risico om de nieuwe lamp te beschadigen. Plaats de nieuwe lamp op de daarvoor bestemde plek en controleer of het werkt. Ook is het belangrijk dat de lamp goed afgesteld is en niet te hoog schijnt. Wanneer de lamp te hoog schijnt, verblind je je medeweggebruikers en dat wil je niet.

Werkt niet

Heb je de lamp vervangen maar werkt deze nog niet? Schakel dan even het hele systeem uit. Doe de verlichting uit en de auto op slot. Op deze manier reset je de auto waardoor hij de vervangen lamp weer herkent. Als het goed is, moet de lamp het dan weer doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *