Posted on

Van autobezitters krijgen wij vaak de vraag wanneer ze hun autobanden moeten vervangen. Ook al koop je nog zulke goede banden, ze ontkomen niet aan slijtage, waardoor je op den duur nieuwe zult moeten kopen. Dit is erg belangrijk, want met versleten banden ben je een gevaar op de weg. Maar hoe lang gaan autobanden precies mee? Dat lees je in deze blog.

Zo lang gaan autobanden mee

Een autoband heeft een levensduur van grofweg vijf tot tien jaar. Dat is dus niet echt een eenduidig antwoord, maar dat komt omdat de levensduur van veel verschillende factoren afhankelijk is. We zetten de belangrijkste hiervan voor je op een rijtje.

1) Gereden kilometers

Een eerste factor die meespeelt is het aantal kilometers die je op je banden hebt gereden. Heb je ongeveer 30.000 à 40.000 kilometers op de teller staan, dan hebben je voorbanden het beste wel gehad. Je achterbanden kunnen wat meer kilometers hebben.

2) Rijgedrag

Je rijgedrag bepaalt voor een groot deel hoe lang je autobanden meegaan. Ten eerste is het zo dat hoe ruiger en sportiever je rijdt, hoe sneller je banden gaan slijten. Ook hoe hard je remt is van belang. Maar het speelt ook mee waar je rijdt. Hoe slechter het wegdek bijvoorbeeld is, hoe meer je banden te lijden hebben.

3) Zomer- en winterbanden

Verwissel je na de zomer altijd je gewone banden voor winterbanden en vervang je deze na de winter weer door zomerbanden? Dan zullen je beide setjes banden veel langer meegaan dan wanneer je het hele jaar door op dezelfde banden rijdt. Daarbij is het belangrijk waar je de banden bewaart die je momenteel niet gebruikt. Doe je dit op een koele en donkere plek, dan gaan ze langer mee dan wanneer je ze in de zon laat liggen.

4) Onderhoud

Hoe meer aandacht je besteedt aan het onderhouden van je autobanden, hoe langer ze meegaan. Hierbij kun je denken aan de onderstaande zaken:

  • De bandenspanning. Is deze te laag, dan slijten je banden sneller.
  • De profieldiepte. Is het profiel op je banden niet meer dik genoeg, dan moet je ze vervangen.
  • Een professionele onderhoudsbeurt. Laat je je banden elk jaar even behandelen door een specialist, dan gaan ze gegarandeerd langer mee.

Denk je na het lezen van deze blog dat jouw banden aan vervanging toe zijn? Bij Autobanden Prijsvechter kun je terecht om goedkope autobanden te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *