Posted on

De grootste vijand van je auto? Vocht. Vocht kan op metaal namelijk voor roest zorgen, en iedere autobezitter weet dat dat nu precies is waar je echt niet op zit te wachten. Heb je roest niet snel genoeg in de gaten, dan kan het zich flink uitbreiden en heel wat schade aan je auto veroorzaken.

 

De strijd tegen de elementen

 

Dat vocht nu net de grootste vijand van je auto is, is lastig, tenzij je in de woestijn woont. Vrijwel overal ter wereld krijgt iedere auto namelijk regelmatig te maken met vocht, het komt zo uit de lucht vallen. Gelukkig is het niet zo dat je auto compleet weerloos in een regenbui staat te wachten tot de eerste roestplekken erop springen. De lak die wordt gebruikt om het metaal van de auto te beschermen tegen vocht wordt steeds beter, zodat je steeds minder vaak last van roest zult hebben. Toch blijft het iets waar je als autobezitter goed op moet letten. Een roestplek heb je, zeker als deze op een plek zit die niet zo in het zicht ligt, namelijk vaak pas laat in de gaten. In die tijd heeft de roest zich al verder kunnen verspreiden, als een olievlek, en moet er heel wat gebeuren om de schade weer te herstellen. Sterker nog, let je helemaal niet op, en komt de roest in vitale onderdelen terecht, dan kan de schade zelfs onherstelbaar zijn. Het is dus goed om altijd je ogen open te houden, en je auto regelmatig te (laten) checken op roest.

 

Geef vocht geen kans

 

De beste manier om roest te voorkomen, is door vocht geen kans te geven. Dat geldt zowel voor de buitenkant als zeker ook voor de binnenkant van je bolide. We denken al snel dat vocht altijd van buitenaf voor schade zorgt, maar je neemt zelf ook veel vocht je auto in via je schoenen. Als je steeds weer met natte en vuile schoenen je auto in stapt, kan dit vocht door je bekleding heen doorlekken naar de onderkant van je auto, en daar roest veroorzaken (Bron: Justcarpets.nl). Juist deze roest is zo verraderlijk, omdat je schade aan de onderkant van je auto meestal veel te laat ziet.

 

Als het gaat om roest van buitenaf, is het vooral goed om alert te zijn op krassen en andere kleine schade aan je lak. Als de lak beschadigd is, kan het vocht doordringen tot het metaal en hier roest veroorzaken. Heb je dus een beschadiging aan je lak, bijvoorbeeld door een kleine aanvaring met een paaltje of rondom de handgrepen op je portier, dan is het altijd goed deze zo snel mogelijk weg te laten werken. Zo geef je roest geen kans, en voorkom je dure reparaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *