Posted on

Als het gaat om de keuze van de autolak is er veel veranderd sinds het klassieke zwart van Henry Ford’s Model T. Nieuwe kleuren, ontwikkelingen en trends hebben het autospuiten van vandaag de dag een heel ander proces gemaakt, en hebben auto’s een heel ander uiterlijk gegeven.

Vandaag de dag kunnen professionals die werkzaam zijn in de auto-industrie kiezen uit een bijna eindeloze hoeveelheid kleuren en een indrukwekkend scala aan laksoorten. Het is geen wonder dat professionals veel aandacht besteden aan de lak die ze voor hun werk kiezen: er is veel om rekening mee te houden!

Voor degenen die momenteel hun opleiding in het autospuiten afronden, zullen deze tips vertrouwd zijn. Maar, als u overweegt om u in te schrijven en een voorsprong wilt nemen, dan is hier een snelle grondverf op wat u moet overwegen bij het selecteren van autolak.

De drie basiscomponenten van autolak

Het schilderen van een auto vergt veel meer dan alleen een beetje kunstzinnigheid en een vleugje knowhow – zoals professionals die werkzaam zijn in het auto schilderen goed weten.

Autolak bestaat uit drie hoofdbestanddelen: het pigment (of de kleur van de lak), het bindmiddel/hars dat de kleur aan de auto bindt en het oplosmiddel dat de hars vloeibaar houdt voordat het droogt.

Deze drie hoofdcomponenten kunnen worden gemaakt van zeer verschillende ingrediënten, en die ingrediënten zullen de kwaliteit van de verf beïnvloeden, en hoe gemakkelijk het aan te brengen is.

Lak daarentegen zorgt voor een geweldige glans, maar is de meest onderhoudsvriendelijke hars van de drie. Zonder regelmatig harsen en onderhoud wordt het in een paar jaar tijd dof. Het heeft ook de neiging om broos te worden, en wordt alleen nog gebruikt door liefhebbers van oldtimers die hun auto’s die klassieke glans willen geven. Veel autolakprofessionals gebruiken geen acryl lak meer.

Een korte handleiding voor autokleurentrends

Voor autokopers en -eigenaren is de persoonlijke expressie die bij de kleur van hun auto hoort belangrijk. Ze willen dat de kleur van hun auto hun persoonlijkheid en het beeld dat ze willen uitstralen weerspiegelt.

Trends in autokleur zijn altijd aan het veranderen en wat twintig jaar geleden populair was, is vandaag de dag misschien niet meer zo populair. Recente studies tonen aan dat op dit moment wit de kleur – of tint – van de keuze is.

Wilt u meer informatie over het goed kiezen van auto lak? Dan kunt u eens kijken op de website van Nonpaintpro. Daar vindt u veel uitgebreide informatie en bovendien ontzettend goede service. Zij helpen u altijd écht verder met belangrijke vragen en kwesties.

Maar dat wil niet zeggen dat zwart uit de gratie is geraakt. Zwart, blauw en rood winnen gestaag aan populariteit. Ook levendig geel en oranje winnen aan kracht en ook andere “natuurlijke” kleuren, zoals goud en koper, zullen volgens de voorspellingen stijgen. Professionals met een carrière in de auto merken dat felle, felle kleuren een beetje populairder worden dan vroeger. Dus, in de komende jaren zullen we misschien meer felle kleuren gaan zien op de weg en in de dealers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *