Posted on

Een auto is een complex mechanisch bouwwerk dat bestaat uit veel verschillende onderdelen. Veel van deze onderdelen ken je misschien niet, maar zijn daarom niet minder belangrijk. Een voorbeeld hiervan zijn de wiellagers. Een wiellager zorgt ervoor dat een wiel soepel kan draaien. Het zijn stalen ballen die in een ring aangebracht zijn rondom de wielas, waardoor er minder wrijving is wanneer het wiel draait. Echter, ondervinden deze wiellagers ook slijtage. Weet daarom wanneer je ze moet vervangen. In dit artikel lees je wat je moet weten over een wiellagerset.

 

Waarom is een wiellagerset belangrijk?

Allereerst, waar bestaat een wiellagerset überhaupt uit? Het is een cilinder met stalen ballen erin die het wiel draaiende houden, deze stalen ballen heten kogels. Verder heb je dus een cilinder die in de fusee geperst wordt. Wiellagers zorgen voor minder frictie tussen de naaf en de fusee. Echter, zullen de wiellagers slijten en ooit aan vervanging toe zijn.

Er zijn verschillende typen wiellagersets. Zo zijn er types die geperst worden, maar ook versies die vastgeschroefd worden. Hoe een wiellager vervangen moet worden hangt dan ook af van het type wiellager.

 

Wanneer moet je een wiellagerset vervangen?

Om de veiligheid binnen het verkeer te waarborgen, moet een wiellager van tijd tot tijd vervangen worden. De meest voorkomende reden van slijtage is natuurlijke ouderdom, daarnaast zijn er bepaalde andere variabele die invloed hebben op de slijtage. Jouw rijstijl kan bijvoorbeeld invloed hebben op hoe snel je wiellager slijt. Als je wiellagerset vervangen moet worden, zal je dit merken aan het geluid dat je wiellager set maakt. Variërend per type gaat een wiellager grofweg 50.000/150.000 km mee.

 

Hoe vervang je een wiellagerset?

Omdat in de meeste gevallen een wiellager geperst wordt, is het soms lastig om de wiellager zelf te vervangen. Het wordt daarom geadviseerd om dit professioneel te laten doen. De wiellager wordt er als het ware uitgeperst. Een wiellager heeft vaak veel te voorduren. De SKF wiellagerset onderscheidt zich door zijn extreem goed bestendigheid tegen vuil, vocht en chemicaliën. Daarnaast biedt deze specifieke set goede bescherming tegen hoge temperaturen. Bestendigheid tegen zware belastingen is belangrijk en garandeert een langere levensduur. Deze set is tevens goed te monteren en te vervangen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *