Posted on

Voor de millennials en hangjongeren waren er nozems. Als je wilt weten hoe ‘boomers’ zich vroeger gedroegen moet je maar even kijken wat de leefstijl van een nozem was. Eigenlijk is het best wel jammer dat die cultuur zo goed als uitgestorven is. Zowel jongeren als ouderen zijn welkom in deze terugblik waar je ook vandaag de dag van kunt genieten met een BTC of AGM Caferacer. Ben jij ook een nozem?

 

Wat is een nozem?

Dit woord werd voor het eerst gebruikt in 1955. Het stond voor een jong persoon met een flink zelfbewustzijn, die agressie en tegelijkertijd ook onverschilligheid uitstraalt. Ze droegen een spijkerbroek, een leren jack en ze hingen het liefst op een bromfiets voor de snackbar. Als je ooit “Happy Days” hebt gezien is het karakter Fonzie een typische nozem. In Amerika werden ze vaak ‘greasers’ genoemd door de grote hoeveelheden Brylcreem die ze gebruikte om een vetkuif te maken.

 

Raw Hanway Caferacer

We gaven al aan dat nozems graag op een motorfiets zitten. Soms reden ze erop, maar vaak stonden ze gewoon wat te hangen. Goed om te weten als een ‘boomer’ klaagt over hangjongeren, vraag maar even naar hun eigen jeugdfoto’s… Maar we gaan hier niet generaties tegen elkaar opzetten, we laten juist zien dat er overeenkomsten zijn. De Raw Hanway Caferacer is een type motorfiets of bromfiets die sterk geïnspireerd is op de modellen uit de jaren zestig van de twintigste eeuw. Als je de acteur Steve McQueen kent weet je direct wat we hiermee bedoelen. Ook Marlon Brando toen hij nog jong was past goed in het plaatje. Deze motorfietsen zijn sterk, robuust en vooral gemaakt om relaxed mee te cruisen. Hoe vertaalt zich dat naar vandaag?

 

BTC en AGM Caferacer

BTC en AGM zijn beide merken die uiteenlopende scooters en motorfietsen maken die wat betreft het design flink hebben gekeken naar de tweewielers uit het verleden. Denk aan Vespa retro scooters maar ook dus deze stoere motorfiets. Ze hebben beide een Raw Hanway Caferacer in het assortiment opgenomen, in praktijk zijn het dezelfde tweewielers die via een andere importeur naar Nederland komen. De term ‘Caferacer’ komt van die oorsprong als ‘nozem’ bromfiets die vaak voor de cafetaria of een café geparkeerd werd.

 

Er zijn momenteel twee types voor een andere toepassing; een 50cc bromfiets of een 125cc motorfiets. Daarbij is de motorinhoud het voornaamste verschil, er is ook een ander type rijbewijs voor nodig. In beide gevallen is een helm dragen verplicht. De 125cc uitvoering is nog steeds geen raket op de weg, je kunt ermee op de snelweg rijden maar je kunt er niet echt mee ‘racen’. Dat hoeft ook niet, het zijn juist modellen om van rijden te genieten. Lekker van café naar café rijden, zonder je druk te maken over serieuze zaken. Daarbij moeten we ruiterlijk erkennen dat het ook wel een heel lekkere motor is voor woon- werkverkeer, het is dus zeker wel een praktische tweewieler.

 

Moderne technologie in een oud jasje

Voor de sleutelaars is een BTC of AGM Caferacer misschien niet de meest voor de hand liggende keuze, want er valt niet zoveel te sleutelen aan deze moderne motorfietsen. Zo is de bromfiets uitvoering netjes EURO4 waardoor je zuinig kunt rijden met een 4-takt motor. Ook de 125cc uitvoering is uitgerust met moderne features voor vele kilometers rijplezier. De 125cc uitvoering is iets sportiever uitgevoerd, het 50cc model is meer gestyled voor lekker cruisen als je geen haast hebt.

 

Ben jij een nozem?

Je hoeft niet agressief te zijn of onverschillig om de ‘nozem’ stijl te waarderen. Het maakt ook niet uit wat jouw leeftijd is. Of je nu een boomer, een gen-x’er of een millennial bent; diep van binnen zijn we allemaal nozems toch? Gas erop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *