Posted on

BPM is de belasting die betaalt dient te worden voor alle geregistreerde personenauto’s, bestelwagens en motorrijwielen. In dit artikel bespreken we de eisen om de aangifte van deze zogenaamde Belasting voor Personenauto’s en Motorrijwielen te voldoen.

Wanneer een auto die je koopt uit het buitenland is geïmporteerd, regelt een importeur, zoals bijvoorbeeld Easy Import, de BPM via de belastingdienst en betaalt deze. BPM dient echter zelf betaald en geregeld te worden wanneer je een zelf geïmporteerde personenauto, motor of bestelauto op je naam laat zetten.  Hieronder staan de voorwaarden wat uitgebreider opgesomd.

Wanneer je een auto koopt met een buitenlands kenteken, waar je in Nederland in wilt rijden. Dit geldt voor auto’s die in gebruik genomen zijn op of na 1 juli 2005.

Ook wanneer je een bestelwagen ombouwt tot een personenauto, dien je zelf de aangifte te regelen en te voldoen.

Ook wanneer je langer dan een periode van veertien dagen in Nederland wilt rijden met een auto, bestelwagen of motor met een buitenlands kenteken dien je zelf de BPM te regelen en te voldoen.

Bovendien dien je zelf de BPM te regelen te betalen wanneer je een bestelauto in Nederland koopt, waarvoor BPM betaalt dient te worden.

Ook dient er BPM betaald te worden wanneer een bestelauto niet meer voldoet aan de voorwaarden van de ondernemersregeling of gehandicaptenregeling.

Er dient ook BPM betaalt te worden wanneer binnen drie jaar na aangifte van het eerste kenteken de staat van de auto zo wijzigt dat de CO2 uitstoot hoger is dan bij de kentekenregistratie.

BPM dient ook betaald te worden wanneer er niet meer voldaan wordt aan de regeling taxivervoer of openbaar vervoer.

Het regelen en betalen van BPM is belangrijk, omdat een kenteken pas wordt uitgegeven zodra de BPM betaald is (bron). En zonder geldig kenteken mag je niet met de auto de weg op.

Voor het regelen van de BPM dienen een aantal stappen ondernomen te worden. Allereerst moet de auto, de motor of de bestelwagen gecontroleerd worden door de RDW. Een volgende stap is de aangifte van de BPM bij het keuringsstation van de Rijksdienst Wegverkeer (RDW). Het formulier dat hiervoor wordt gebruikt is het zogenaamde formulier ”Aangifte voor niet vergunningshouders.” Na het inleveren van dit formulier worden de gegevens door de Belastingdienst gecheckt en wordt er door hen een formulier gestuurd waarop staat hoeveel BPM er betaald dient te worden. Wanneer deze betaling is voldaan, wordt het kentekenbewijs door de RDW opgestuurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *