Posted on

Veel mensen zijn erg zenuwachtig voor hun eerste rijles, omdat ze niet goed weten wat er van hen verwacht wordt. Wij mensen zijn wezens die niet altijd graag voor verrassingen komen te staan, maar toch graag weten wat er van hen verwacht wordt. Om je een beetje voor te bereiden op je rijlessen, kun je in deze blog lezen hoe het er allemaal aan toe gaat. Zo kom jij niet voor verrassingen te staan!

Baas worden over de auto

De basis om veilig met een auto aan het verkeer deel te nemen is natuurlijk dat je weet hoe je de auto moet besturen. In de eerste lessen zal hier veelvuldig aandacht aan worden besteedt. Je moet de auto zelfstandig kunnen opstarten, weten hoe de verlichting werkt, de koppeling vloeiend laten opkomen zonder dat de auto stilvalt en natuurlijk kunnen schakelen. Dit klinkt allemaal heel moeilijk, maar na een paar lessen heb je dit zo onder de knie. Je rijinstructeur zal je hier in het begin veel mee helpen.

Het verkeer kennen

Als je aan het verkeer wilt deelnemen, moet je natuurlijk op de hoogte zijn van de regels. Je moet weten wie wanneer voorrang heeft, wat de borden betekenen en waar je allemaal rekening mee moet houden. Dit leer je voornamelijk voor je theorie-examen, maar is in de praktijk nog veel belangrijker. Je moet situaties op de weg goed kunnen inschatten en daarop kunnen anticiperen. Dit doe je natuurlijk door goed gebruik te maken van je spiegels!

Tot slot…

Als je eenmaal de controle hebt over de auto en je jezelf veilig in het verkeer kan mengen, wordt het tijd om jezelf te wagen aan de bijzondere verrichtingen. Op je examen zal je namelijk gevraagd worden om 2 willekeurige bijzondere verrichtingen uit te voeren. Onder bijzondere verrichtingen verstaan we dingen zoals een parkeeropdracht, de hellingproef, een bocht achteruit etc.

Als je al het bovenstaande onder de knie hebt, kun je op praktijkexamen. Voor je het weet cruise jij zelfstandig met je eigen auto over de weg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *